Bize WhatsApp üzerinden ulaşmak için tıklayın !

MPPT Şarj Kontrol Cihazı Kullanımı Posted On: 18/01/2021

       Kullandığımız mppt şarj kontrol cihazları genel olarak maksimum akü şarj akımına göre adlandırılıyor. Örnek olarak ürün yelpazemizde bulunan ABAX EMPPT-30A cihazını inceleyecelim. Bu adlandırmada ABAX ürün markasını EMPPT şarj kontrol cihazının çalışma ilkesini ve "30" ibaresi de maksimum akü şarj akımını ifade ediyor. Altını çizerek yazdığım alan bizim için kilit nokta çünkü birçok solar enerji kullanıcısı MPPT şarj kontrol cihazlarını bu hatadan dolayı kullanılamaz bir hale getiriyor. 

      Ne yazıkkı millet olarak aldığımız cihazın kullanım kılavuzunu ve teknik dökümanını incelemeyi her zaman erteliyoruz ta ki cihazımız bozulana kadar.  Peki neden mppt şarj kontrol cihazımız hızlı bir şekilde bozulmuş olabilir? 3 adet 280 Wp polikristal güneş paneli  ve  2 adet 100 ah jel aküsü bulunan bir  sistem düşünelim. Solar sistem kullanıcısı bu sistemi için şarj kontrol cihazı seçerken panellerinin her birinin maksimum 10 amper güç vereceğini  bildiği için 3x10 amper = 30 Amper bir şarj kontrol cihazı benim işimi görecektir diye ürün araştırması yaparken iki farklı ürünle karşılaşıyor birincisi daha ekonomik olan PWM modeller ikincisi ise daha pahalı fakat herkesin verimli dediği güzel yorumlar yaptığı MPPT modeller. Kullanıcı bazen tercihini PWM bazen de MPPT'den yana kulllansada MPPT modeli seçtiği anda teknik olarak bir hata yaptığının farkına varmadan alıp cihazını sistemini kuruyor ve kısa bir süre sonra MPPT solar şarj kontrol cihazı zarar görebilliyor. Ne yazık ki bir çok montaj kurulum yapan meslektaşımız da aynı hatayı yapabiliyor.

Peki bu hata nedir?

İlk paragrafta bahsettiğim ABAX EMPPT-30A cihazına ait teknik dökümanı incelediğimizde maksimum giriş gücünün 12 volt bir sistem için 390 Watt olduğunu görüyoruz.

     Peki biz kaç watt güneş paneli için bu ürünü tercih ettik 280x3=840 Watt işte mppt cihazlarımızın zarar görmesinin temel nedeni de bu, nerede hata yaptık ?

MPPT şarj kontrol cihazının satın alırken teknik hesaplarımızı PWM şarj kontrol cihazına göre yaptık. Girişindeki akımı veya voltajı eviremeyen PWM şarj kontrol cihazları için giriş akımı ile çıkış akımı çok yakın değerlerdir hatta giriş akımı çıkış akımından daha yüksektir bu durum şarj kontrol cihazının öz tüketiminden kaynaklanır.  örneğin 3 adet maksimum 10 mper çıkış veren PV panel için 30 amper şarj kontrol cihazı kulllanılabilirFakat mppt şarj kontrol cihazlarının çalışma prensibi tamamen farklıdır genel olarak girişine akü grubunun voltajından daha fazla gerilim uyguladığımı mppt  şarj kontrol cihazları (12 volt akü grubu için mppt şarj kontrol cihazına 24 volt panel bağlanır.) girişindeki fazla voltajı kullanabileceği seviyelere çekerken çıkışındaki akımı arttırır. Basit bir hesap yapacak olursak 24 volt 10 amper panel girişi yaptığımız mppt şarj kontrol cihazını  girişinde 240 watt güç vardır çıkışında ise 12 volt akü grubu bağlı olduğu için 240/12=20 amper ile aküleri beslemektedir. Altını çizerek yazdığım maksimum akü şarj akımı herhangi bir 30 amper mppt şarj kontrol cihazı şu anlama gelmektedir, 12 volt bir akü grubu kullanıyorsan 12voltx30amper=360 watt maksimum panel gücü, 24 volt bir akü grubu kullanıyorsan 24voltx30amper=720 watt maksimum panel gücü ile sistemi şarj etmelisiniz (Cihaz üzerinde kaybolan güç hesaplanmamıştır tablodaki model için maksimum giriş gücünün hesapladığımız değerden ufak bir farklılık göstermesi bu sebeptendir.)

       ilk ele aldığımız konudaki müşterinin yanlış projelendirdiği sistemde 30 Amper MPPT şarj kontrol cihazı sistemine bağladığını varsayarak hesap yapalım

Maksimum panel gücü:  280 x 3 = 840 watt

Şarj kontrol cihazı güneş paneli giriş voltajı: 24 Volt

Akü grubu gerilimi: 12 Volt

30 amper MPPT şarj kontrol cihazının bu sistemde maksimum akü şarj akımı

 840/12= 70 Amper

Görüldüğü gibi 70 amper değeri cihazın teknik dökümanındaki 30 amper değerinin 2 katından daha fazladır. Bu durumda cihazın zarar görmesi teknik açıdan çok normaldir.



Leave a comment