Bize WhatsApp üzerinden ulaşmak için tıklayın !

Solar kablo nedir? Posted On: 23/04/2020

Solar Kablo Nedir?

Solar kablolar solar sistemlerin gereksinimlerini karşılayacak şekilde özel olarak üretilirler ve üç katmana sahiptir bu katmanlar; iletken, izole ve dış kılıftan oluşur. Üretilen tüm enerjiyi üzerinde taşıyan solar kablolar doğru seçilmezse kurulu sistemden yeterli verim alınamayabilir hatta en kötüsü yangına sebebiyet verebilir.

Solar Kablo Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Solar sistemlerde güneş panellerini hep güneşten en iyi şekilde faydalanmak üzere projelendiririz bu da aynı şekilde solar kabloları da güneşin altında bıraktığımız anlamına gelir. Bu yüzden solar kablolar için bazı standartlar belirlenmiştir. Bu standarların en başında TSE’nin belirlemiş olduğu TS HD 60364-7-712 nolu standarttır. Aşırı sıcak ve soğuk havaların yanı sıra mekanik etkilere karşıda dayanıklı olmalıdır. Bu yüzden solar kablo seçimi yapacak olan güneş paneli kullanıcılara en büyük önerimiz solar kablo seçimlerini yaparken en önemli kriterin solar kablo fiyatı değil de solar kablonun standartları olması gerektiğidir. Üzerinde genel olarak düşük dc gerilimi ve yüksek akım taşıyan solar kablolar sisteme uygun seçilmediği takdirde dc gerilim düşmelerine neden olabilirler fakat en tehlikelisi yüksek akım taşıyan bu kablolar yanlış seçildiği takdirde ısınacaktır ısınan kablolarınızın yangına sebebiyet verebileceği gibi en iyi ihtimalde ise fazla ısındığı için ömürleri kısalacaktır. Özetleyecek olursak en kısa vadede 20 yıllık bir yatırım olan solar enerji yatırımınızı kablo seçerken belirlediğiniz kriter solar kablonuzun ucuz olması ise yıllar boyunca verimsiz kullanabilirsiniz en kötüsü de yangına sebebiyet vererek yatırımınızı kaybetmenize neden olabilir.  Aşağıda verilen tabloda ülkemiz piyasasındaki bu standartlara sahip olan bir markanın kablo kesitlerine göre akım taşıma kapasiteleri verilmiştir.

Solar kablo ne kadar akım taşır

Ucuz Solar Kablo ile Pahalı Solar Kablo Arasında Ne Gibi farklılıklar Olabilir?

Solar kabloların fiyatlarını belirleyen en önemli unsurlardan birisi solar kablonun kesitidir. Kablo kesiti aynı zamanda kablonun akım taşıma kapasitesiyle de doğru orantılıdır. Bunun dışında solar kablonun maksimum çalışma sıcaklığı, minumum çalışma sıcaklığı, düşük duman yoğunluğu, halojen ve kurşun içermemesi gibi özelliklere sahip olması gerekir. Bu özelliklere sahip bir solar kablo ne yazık ki piyasadaki en ucuz kablo değildir. 

 

Solar Kablo Hakkında Yanlış Bilinenler

Solar kabloların üç katmandan oluştuğunu söylemiştik, bizim karşılaştığımız en çok yanlış bilinen şey ise bu üç katmandan birisinde, solar kablonun kılıfını ve izolesini soyan insanlar bu kablo alüminyum algısına kapılıyor. ( Fakat solar kabloların iletken kısımları genel olarak çok telli kalaylı bakırdan oluşmaktadır. (Kablo solar kablo standartlarını taşımayan bir kablo ise bu yazı geçerli değildir size solar kablo diye alüminyum kablo satmış olmaları söz konusu olabilir unutulmamalıdır alüminyum kabloların akım taşıma kapasiteleri aynı kesitteki bakır kabloya göre ortalama olarak %62 daha azdır)

 

Güneş Paneli Kurulumu Yaparken Solar Kablo Nasıl Kullanılmalıdır?

Güneş panelleriniz dc enerji kaynaklarıdır, dc enerji ac enerjiye göre enerji nakil hatlarında daha fazla gerilim düşmesine neden olur. Düşük gerilim taşıdığımız bu hatlarda bu gerilim düşmeleri bizim için çok negatif bir durumdur.  Bu yüzden güneş paneli kurulumu yaparken solar kablolarınızın uzunluklarını kısa olacak şekilde projelendirmeniz, güneşi doğrudan almayacak şekilde kablo tavalarında taşımanız, Kabloyu hat boyunca loop (sarmal) veya düğüm yapmamanız önemlidir.



Leave a comment